Kindertandheelkunde
Kindertandheelkunde, een vak apart. In onze praktijk worden kinderen als een belangrijk groep patiënten gezien. Wij zien het als onze taak, kinderen met gebitsproblemen zoals gaatjes, dusdanig te behandelen en door middel van preventie te begeleiden, dat ze geen angst voor de tandarts ontwikkelen. Katja Boschman is gespecialiseerd in de behandeling van deze jonge patiëntjes. In overleg met u en de verwijzend tandarts neemt zij dan (een deel van) de behandeling over.
Het melkgebit van uw kind is zo rond de 2de levensjaar compleet. Is het dan ook de ideale leeftijd om uw kind vertrouwd te maken met de tandartsstoel. Neem uw kind regelmatig mee als het weer tijd is voor de halfjaarlijkse controle, uw geeft immers het voorbeeld aan uw kind
Kan mijn eigen tandarts dat niet?
In sommige gevallen kan de uitvoering van de tandheelkundige behandeling bij kinderen een probleem opleveren. Bijvoorbeeld als het kind erg opziet tegen de behandeling van de tandarts omdat het extreem bang of gewoon te jong is. De kindertandverzorgende heeft van de tandheelkundige behandeling van kinderen haar beroep gemaakt. Dat betekent niet alleen dat de kindertandverzorgende weet om te gaan met het specifieke leeftijdseigen gedrag van uw kind maar ook wanneer hij of zij even moet doorzetten om kiespijn te voorkomen of beter kan afwachten om juist een blijvende angst voor de tandarts te omzeilen. Kinderen groeien en veranderen. Dat betekent dat niet alleen hun gebit verandert, maar ook (en vooral) dat de behandelaar doorlopend op een iets andere manier met ze moet omgaan. Tandheelkundige behandeling van kinderen is maatwerk.
Onderzoek geeft aan dat kinderen die al op jonge leeftijd gaatjes krijgen of bang zijn voor de tandarts een verhoogde kans op nieuwe gaatjes lopen. Uitgebreide aandacht, regelmatig onderhoud, controle op voeding en tandenpoetsen is dan aangewezen. Juist die zaken die zaken waarvoor uw kind bij de kindertandverzorgende aan het beste adres is.
Melkgebit
Bezoek aan de mondhygiënist of tandarts is wellicht de beste gewennigsmethode. Op een leuke manier wordt het gebit gecontroleerd (tanden tellen) en wordt meteen gekeken naar de huidige mondhygiëne(de tanden worden geverfd en gepoetst). Met alleen goede mondhygiëne kunt u al een heleboel problemen in de mond van uw kind voorkomen. Ook leert het kind dat tandenpoetsen belangrijk is.
Ouders dienen de kinderen tot hun 10de levensjaar minstens 1x per dag na te poetsen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen tot 10 jaar niet over de fijne motoriek in de handen beschikken om zelfstandig hun gebit goed schoon te poetsen.
Melkgebit is tijdelijk, echter wil dit niet zeggen dat gaatjes in het melkgebit geen pijn doen. Bovendien als een gaatje lang onopgemerkt blijft, kan het de onderliggende blijvende tand of kies aantasten. Ook is het voor een kind van 2-3 niet zo leuk om een gaatje te laten repareren bij een tandarts. Hoe leuk het ook gebracht wordt, voorkomen is beter dan genezen.
Behandeling
Als u bij ons met uw kind komt dan wordt u meestal ingeschreven bij Katja van Lieshout, onze kindertandverzorgende. Zij heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van kinderen. De behandeling zal bestaan uit:
- gebitscontrole
- mondhygiëne controle
- poetsinstructie voor het kind en ouder
- gebitsreiniging(meestal polijsten)
- eventueel fluoride applicatie
Beugel
Moet uw kind een beugel krijgen of heeft uw kind een beugel, dan is goede mondhygiëne 2x zo belangrijk. De beugel trekt veel plak en bacteriën aan en zo'n beugel is niet makkelijk schoon te houden. De gevolgen van slechte mondhygiëne tijdens het dragen van de beugel ziet u pas als de beugel uit gaat. Dit uit zich meestal in witte krijtachtige vlekken langs de tandvleesrand op de voortanden. Deze vlekken zijn de beginnende gaatjes. Omdat de beugel uitgehaald is, kan de tandenborstel die plekken weer goed bereiken en stopt het proces van tandbederf, de witte vlekken blijven echter wel.
Mondhygiënist helpt uw kind met adviezen en tips hoe zo'n beugel optimaal schoon te houden zodat rechtgezette tanden ook gezond blijven.
Fluoride
Fluoride is een natuurlijke stof die de tanden en kiezen minder kwetsbaar maakt voor afvalproducten van bacteriën. Het gebruik van de juiste hoeveelheid fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen voorkomen. Daarom is fluoride belangrijk bij de dagelijkse verzorging van het gebit.
Tandenpoetsen is het beste manier om fluoride te gebruiken. Fluoride zit in de meeste tandpasta's.
Als er toch veel gaatjes ontstaan, kan uw tandarts of mondhygiënist een fluoridebehandeling instellen(elke 3 of 6 maanden fluorideapplicatie geven).
Sealen
Het woordje ‘sealen’ is afgeleid van het Engelse werkwoord ‘to seal’. Dat betekent afdichten of verzegelen. Sealen bij de tandarts betekent dan ook het afdichten of verzegelen van groefjes en putjes in tanden en kiezen. De tandarts of mondhygiënist sealt meestal met een kunststoflak. Deze kan transparant of geelwit zijn.
Waarom sealen?
Sealen gebeurt om de kiezen te beschermen tegen gaatjes. Het beschermt ze op die plaatsen waar ze het meest gevoelig zijn voor gaatjes, namelijk in de groeven en putjes. Deze zijn kwetsbaar, vooral als ze diep en smal zijn. De haren van de tandenborstel kunnen de groefjes moeilijk schoonpoetsen. Sealen gebeurt meestal kort nadat de blijvende kies helemaal is doorgebroken. Dan is de kans op gaatjes het grootst.
Behandelingen
Contactgegevens
Dentiz, centrum voor mondzorg
Praktijk Spijkenisse
Theemsweg 9A
3201LT Spijkenisse
[T] 0181 61 01 61
[E] info@dentiz.nl
Praktijk Dordrecht
Gravensingel 97
3319 ES Dordrecht
[T] 078 303 84 28
[E] info-dordt@dentiz.nl