fbpx

Cosmetische tandheelkunde

Cosmetische tandheelkunde

Cosmetische tandheelkunde (of esthetische tandheelkunde) is een vakgebied binnen de tandheelkunde waarin het uiterlijk van het gebit met tandheelkundige hulpmiddelen verfraaid wordt. Gebruik wordt gemaakt van tandkleurige vulmaterialen, kronen en facings waarmee verbeteringen in vorm, stand en kleur van de tanden en kiezen kunnen worden gemaakt. Ook het bleken van verkleurde tanden en kiezen valt onder cosmetische tandheelkunde.

In onze praktijk wordt veel gewerkt met direkte veneerings (composite facings): na het afslijpen van een gedeelte van de tand wordt middels een adhesief composiet aangebracht op het element, waarna het in de juiste vorm wordt geslepen.
Wij maken uitsluitend gebruik van de zogenaamde multiple (of cosmetic) layer composieten. Dit composiet heeft een aparte onderlaag (dentin layer) met daarover een glazuurlaag (enemal layer). Beide lagen worden in diverse kleuren aangebracht met soms wat effectmassa’s.
Vaak wordt er opgebouwd met in totaal 5 of 6 kleuren, en gezien de fijnzinnigheid van de procedure, wordt er gewerkt met een operatiemicroscoop.

Voordeel van direkte veneerings is een snelle en betaalbare oplossing voor een cosmetisch probleem. Verder is de procedure minimaal invasief en bijzonder duurzaam.