fbpx

Algemene tandheelkunde

Algemene tandheelkunde

Half-jaarlijks onderzoek

In onze praktijk wordt ongeveer twee keer per jaar uw gebit gecontroleerd.
Er wordt gecontroleerd op cariës (gaatjes) en op de conditie van het tandvlees (parodontium).
Indien er zich een geringe hoeveelhied tandsteen bevindt, wordt dit meteen bij de controle gereinigd. Bij noodzaak tot uitgebreidere zorg, wordt u verwezen naar onze preventie-assistente, en bij gemiddelde tot ernstige tandvleesontsteking (parodontitis), wordt u verwezen naar één van onze mondhygiënisten.
Behandeling hebben uitsluitend plaats volgens afspraak.
Afhankelijk van de situatie worden er foto’s (bite-wings) gemaakt, om te controleren op gaatjes bij de kiezen en ter beoordeling van het botniveau.
De frequentie hiervan, hangt af van de conditie van uw gebit.
In het kader van specifieke problematiek, uitgebreid behandelplan en op verzoek van mondhygiëniste kan er een zogenaamd orthopantomogram worden gemaakt. Dit is een röntgenfoto waarop kaak en gebit geheel is afgebeeld.

Conserverende tandheelkunde

Het repareren van gaatjes wordt ook wel conserveren genoemd. Het tandbederf (cariës) wordt weggenomen, en er wordt een vulling (restauratie) aangebracht.
Soms kan zo een behandeling pijnlijk zijn en in samenspraak met u kan er worden besloten dit met verdoving te doen.
In onze praktijk wordt uitsluitend met wit vulmateriaal (composiet, glasionomeer) gewerkt.
Het werken met composiet is veel techniekgevoeliger dan met amalgaam. Omdat composiet een droog werkterrein vereist, wordt er vaak onder een lapje rubber (cofferdam of rubberdam) gewerkt.
Na vervaardiging van de restauratie in uw eigen tandkleur, kunt u meteen weer eten en drinken, daar de vulmaterialen meteen zijn uitgehard.
Soms kan na behandeling een gevulde tand of kies nog wat gevoelig zijn, hetgeen meestal binnen afzienbare tijd verdwijnt.

Kroon- en brugwerk

Indien een kies of tand zwaar is gerestaureerd, kan het mogelijk zijn, dat dit met een restauratie niet meer verantwoord is te behouden. Vervaardiging van een kroon is dan de aangewezen oplossing.
Een kroon is eigenlijk een huls die om het gebitselement wordt aangebracht. Eerst wordt hiervoor ruimte gemaakt: er wordt op een bepaalde manier wat van het gebitselement afgeslepen (omslijpen). Na deze handeling wordt van deze situatie een afdruk gemaakt, waarna in het laboratorium een gipsmodel en waarop uiteindelijk de kroon wordt vervaardigd.
Bij het ontbreken van één of meerdere gebitselementen kan men een brug maken. Een brug bevat twee of meerdere kronen met daartussen één of meerdere tussendelen (dummies).
Bij voortanden worden de kronen en bruggen van volledig keramisch materiaal gemaakt (full ceramics). Bij de kiezen wordt er porselein opgebakken op een metalen basis (opgebakken porselein).

Prothetiek

In onze praktijk worden slechts de gedeeltelijke protheses (plaatjes en frames) gemaakt. Voor de volledige prothese wordt u verwezen naar onze tandprotheticus.
Een plaatje (partiële prothese) is een uitneembare tandvervanging van kunststof.
Voordeel is dat het relatief goedkoop is, een belangrijk nadeel dat het niet confortabel is en de gezondheid van het tandvlees nadelig kan beïnvloeden.
Een betere, maar ook kostbaardere, oplossing is het frame: een uitneembare voorziening van metaal bevestigd aan meerdere tanden of kiezen.

Extracties

Indien een gebitselement niet meer is te behouden, moet het worden getrokken.
Na verdoving wordt het element met een instrument (periotoom, hevel) van de tandkas losgemaakt, waarna het met een tang kan worden uitgenomen.
De ontstane wond (extractiewond) wordt in onze praktijk altijd met een oplosbare hechting overhecht.
De napijn van een extractie is meestal gering en de wond geneest meestal spoedig.

Open chat
Stuur geen privacy gevoelige informatie!
Beste bezoeker,

Deze Whatsapp service is alleen bedoeld voor Dentiz Spijkenisse

Onze WhatsApp service is alleen tijdens de openingstijden van de praktijk beschikbaar. Heeft u dezelfde dag geen reactie gekregen van ons dan is uw afspraak/annulering niet bevestigd. U kunt ons de volgende dag opnieuw een bericht sturen of ons mailen/bellen.

Onze WhatsApp service is NIET bedoeld voor zorg en/of administratie gerelateerde vragen. Gaarne alleen afspraak gerelateerde vragen stellen.

Wilt u geen privacy gevoelige informatie sturen als daar niet om gevraagd wordt, dit in verband met privacy wetgeving.